Skip to content

Hamppueriste - Se ekologinen ja myrkytön vaihtoehto

Ekologisia eristemateriaaleja on markkinoilla ollut jo pidempään, mutta ekologisia ja myrkyttömiä eristeitä lopulta ei markkinoilla hirveästi ole, etenkään sellaisia jotka ovat myös paloluokiteltuja. Tässä blogikirjoituksessa tutustumme Thermo Hanfin hamppujuuttieristeeseen.

Hamppu - kiistelty hyötykasvi

Hamppu on ollut viime vuosikymmeninä erittäin kiistelty viljelyskasvi, mutta se on myös samalla yksi ensimmäisistä Suomessa viljellyistä kasveista. Hamppua on Suomessa alettu viljelemään jo tuhansia vuosia sitten. Hamppu on aidosti ekologinen mahdollisuus monella teollisuuden alalla. Thermo Hanf eristeet kuuluvat HempFlax yrityksen alle ja valmistavat tuotteita myös lääke-, auto- ja rakennusteollisuuteen sekä eläimille erilaisia valmisteita. HempFlax on yksi maailman suurimmista hamppuviljelijöistä ja viljely tapahtuu Hollannissa, Saksassa ja Romaniassa.

Hamppuviljelmä

Avain hiilineutraalisuuteen

Hamppu on luonnonmukainen ja uusiutuva raaka-aine, hamppu kasvaa vuodessa 3 metriseksi, joten satokausi on joka vuosi. Thermo Hanf hamppujuuttieriste valmistetaan hamppukasvin kuiduista. Hampun viljely on ekologisesti kestävää, sillä se tarvitsee vähän vettä ja ei tarvitse torjunta-aineita tai lannoitteita.

Hiilidioksidin sitominen on mediassa esillä hiilinielujen muodossa ja tässä keskustelussa vahvasti mukana meidän metsät. Yhden hehtaarin hamppuviljelmä sitoo 9–15 tonnia hiilidioksidia, eli saman verran kuin nuori metsä, mutta sen kasvatus kestää vain viisi kuukautta.  (Lähde: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/crop-productions-and-plant-based-products/hemp_fi)

Hamppueriste ei ole vain hiilineutraali, vaan hiilinegatiivinen.

Thermo Hanf hiilen sitominen

Eristävyys ja sisäilmanlaatu

Thermo Hanf hamppujuuttieriste tarjoaa erinomaisen lämmöneristävyyden, mikä auttaa vähentämään lämmitys- ja jäähdytyskustannuksia rakennuksissa. Hyvä eristys vähentää lämpöhäviötä ja säästää energiaa, mikä puolestaan vähentää hiilijalanjälkeä ja ympäristövaikutuksia.

Hyvä sisäilman laatu on meille kaikille oleellinen asia. Etenkin vanhemmissa taloissa, jotka ovat tehty painovoimaisella ilmanvaihdolla, olisi erityisesti syytä kiinnittää huomiota eristevalintaan. Myrkytön Thermo Hanf hamppujuuttieriste on täydellinen ratkaisu kohteisiin, joissa halutaan varmistaa asumisterveys ilman ihmisille ja eläimille haitallisia kemikaaleja, myrkyllisiä palonestoaineita, formaldehydiä tai VOC-yhdisteitä (haihtuvia orgaanisia yhdisteitä). Tämä tarkoittaa, että se ei vapauta haitallisia kaasuja tai hiukkasia sisäilmaan, mikä parantaa huomattavasti rakennuksen sisäilman laatua. Nämä kaikki ovat erityisen tärkeitä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, erityisesti niille, joilla on allergioita tai muita herkkyysongelmia. Thermo Hanfin palonestoaineena on käytetty ruokasoodaa, tällä on olemassa E-koodi E500.

Hamppueristeissä ei myöskään ole mitään proteiineja, mitkä kiinnostaisivat hyönteisiä tai jyrsijöitä. Hamppu kestää erinomaisesti ilmaston olosuhdemuutoksia sekä tasaa rakennuksen kosteutta. Luonnollisesti hamppu ei myöskään lähde homehtumaan hyvien luontaisten ominaisuuksiensa vuoksi.

Thermo Hanf hamppujuuttieriste terveellisin valinta eristeeksi

Elinkaari ja kiertotalous

Thermo Hanf hamppujuuttieriste on pitkäikäinen ja kestävä materiaali. Se säilyttää hyvät eristysominaisuutensa pitkään ilman merkittävää laadun heikkenemistä. Tämä tarkoittaa, että eristettä ei tarvitse korvata tai päivittää yhtä usein kuin joitain muita eristemateriaaleja, mikä vähentää jätteen määrää ja säästää resursseja pitkällä aikavälillä. Hamppujuuttieriste ei lähde ajan saatossa painumaan, koska siinä on käytetty kierrätettyä PET-muovia tukikuituna.

Hamppujuuttieriste on luonnollinen ja myrkytön materiaali, joka voidaan kierrättää tai kompostoida. Kun rakennuksen elinkaari päättyy, hamppueriste voidaan poistaa ja hyödyntää uudelleen tai palauttaa luontoon hajoamaan turvallisesti. Tämä edistää kiertotaloutta ja vähentää jätteen määrää. Näiden syiden perusteella Thermo Hanf hamppujuuttieriste on houkutteleva valinta ekologisesti ja vastuullisesti ajatteleville kuluttajille, jotka haluavat minimoida ympäristövaikutuksiaan ja edistää kestävämpiä rakennusvalintoja.

Thermo Hanf hamppujuuttieriste hamppueriste

Mitä eriste pitää sisällään?

- 58% hamppukuitua

- 29% kierrätettyjä juuttikuituja

- 9% polymeeri tukikuituja - kierrätetystä PET muovista

- 4% soodaa palonestoaineena

Näiden päälle tietysti 100% asumisterveyttä.

Juuttikuidut kierrätetään kahvi- ja kaakaosäkeistä ja stabiloivat tukikuidut valmistetaan kierrätetystä PET muovista. Joten näissäkin kohdissa kiertotalous on otettu hyvin huomioon.

Verkkokauppaamme olemme laittaneet 50, 100 ja 200mm paksuudet, mutta jos kohteeseen tarvitaan jotain muuta paksuutta, saatavilla on myös 30, 40, 60, 80, 120, 140, 160, 180 ja 220mm. Lisäksi löytyy askelääneneristettä ja hirsien väleihin täytettä. Ole rohkeasti yhteydessä, niin katsotaan sinulle oikeat tuotteet yhdessä.

Voisi olla jo hyvä aika tässä talopakettien luvatussa maassa siirtyä ekologisiin, hiilinegatiivisiin sekä erityisesti myrkyttömiin eristeisiin. Hamppujuuttieristeet ovat oiva tapa pienentää rakennuksien hiilijalanjälkeä ja samalla tehdä niiden asumisterveydestä parempaa.

Kommentit