Skip to content

Hengittävä maali - Mitä se tarkoittaa?

Kun puhutaan hengittävästä maalista, ollaan herkästi markkinoinnin vietävänä. Maalilla ei ole keuhkoja, vaan tässä hengittävyys tarkoittaa vesihöyrynläpäisykykyä. Useita maalituotteita myydään hengittävänä, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa ja miten hengittävyyttä voidaan vertailla? Tässä blogikirjoituksessa tutustumme aiheeseen.

Miksi maalin hengittävyys on usein tärkeää?

Hengittävyys liittyy kosteuden hallintaan joka on tärkeä osa rakenteiden hyvinvointia, erityisesti maalipinnoilla. Monella maalivalmistajalla on omissa tuotetiedoissaan SD-arvo nähtävillä, josta näkee suoraan kuinka hengittävä maali on. SD-arvo on keskeinen tekijä kosteuden haihtumisen arvioinnissa ja eri SD-arvot voivat vaikuttaa merkittävästi kosteuden haihtumisnopeuteen. Markkinoilta löytyy myös sellaisia valmistajia, jotka markkinoivat tuotteittaan hengittävänä ja heillä ei ole missään esillä SD-arvoa joka hengittävyydestä kertoisi. Kun arvoa ei mainita, saadaan taas markkinoinnin avulla huonosti hengittävästä tuotteesta super hengittävä. Oikealla valinnalla saat siis myös kestävän maalipinnan, joka ei olosuhdevaihtelusta kärsi.

Maalivaurio huonosti hengittävä

Kuvasta näkee, kun kosteus on päässyt huonosti hengittävän maalin taakse ja lopulta irrottaa pinnasta isoja alueita. Tämän kaltaisia kohteita Suomesta löytyy paljon. Tilannetta ei pääsisi syntymään jos käytetään aidosti hengittäviä maaleja.

SD-arvo ja kosteuden haihtuminen

SD-arvo, joka kuvaa vesihöyryn diffuusion vastustusta materiaalissa, on tärkeä mittari arvioitaessa kosteuden haihtumisnopeutta. Pienempi SD-arvo tarkoittaa parempaa vesihöyryn läpäisevyyttä ja siten nopeampaa kosteuden haihtumista. Suurempi SD-arvo puolestaan viittaa alhaisempaan kosteuden haihtumisnopeuteen. Esimerkiksi 0,01 on pienin SD-arvo, joka kertoo ettei maali juurikaan vastusta vesihöyryn liikkumista ja vesihöyryä voi teoriassa haihtua vuorokaudessa 2100 grammaa per m2. Eli yli 2 litraa kosteutta! Jos mainittu SD-arvo olisi 0,14, tämä hengittävyys grammoina on noin 150g per m2 vuorokaudessa. 0,15 litraa vuorokaudessa verrattuna yli 2 litraan. Eikö olekin aika merkittävä ero?

SD-arvo 0,35 on myös sellainen lukema, missä tulee usein sana hengittävä vastaan. Tämä olisi teoriassa enää noin 60 grammaa, eli reilu puoli desiä vuorokaudessa. 0,50 löytyy myös monesta maalista ja tämä on 42g vuorokaudessa. Vaikka lukemat 0,14 tai 0,35 tuntuvat pieniltä, on niissä järkyttävä ero keskenään sekä vielä suurempi ero esimerkiksi Graphenstonen maalien SD-arvoon 0,01. Markkinoilla on myös muita oikeasti hengittäviä maaleja. Joten kannattaa katsoa mielummin tuota SD-arvoa kuin uskoa taikasanaan hengittävä.

Eri maalityyppien tyypillisiä SD-arvoja:

Perinteinen öljypohjainen maali: SD 0,3-0,7

Akrylaattidispersiomaali: 0,14-0,5

Puhdas silikaattimaali: 0,01

Graphenstonen maalit: 0,01

Grafclean Ecosphere Graphenstone hengittävä maali

Lämpötila ja suhteellinen kosteus

Kaikki vaikuttaa aina kaikkeen. Korkeampi lämpötila ja matalampi suhteellinen kosteus nopeuttaa vesihöyryn haihtumista. Matalammassa lämpötilassa, jossa korkea suhteellinen kosteus, haihtuminen hidastuu merkittävästi ja tällöin tarvitaan entistä parempaa hengittävyyttä maalipinnassa. Jos maalipinta ei hengitä riittävästi, tulee herkästi vaurioita pintaan ja pinta alkaa ”kuplimaan”. Tämän seurauksena maali alkaa irtoamaan pinnasta. Tähän kun yhdistää kesäisen auringon ja muovikalvon, alkaa maalipinta halkeilemaan kutistumisen muodossa ja vauriot ovat selkeästi nähtävillä. Siksi on suositeltavaa valita maali, joka hengittää ja etenkin sellainen joka on muoviton.

Hyvä esimerkki hengittävästä maalista on kun sataa ja kokeilet maalattua pintaa, jos maalipinta on märkä, on käytetty huonosti hengittävää maalia. Jos taas maalipinta tuntuu kuivalle sateesta huolimatta, maalipinta hengittää. Heti kun sade loppuu, alkaa rakenne hengittämään kosteutta ulospäin ja kosteus pääsee poistumaan luonnollisesti. Huonosti hengittäville muovimaaleille on myös paikkansa, kuten kylpyhuoneen katossa. Siellä ei haluta, että vesihöyry pääsee suoraan rakenteeseen.

Graphenstone - Luotettava valinta kosteuden hallintaan

Innovatiiviset Graphenstonen maalit ovat tunnettuja erinomaisesta hengittävyydestään. Ne tarjoavat optimaalisen suojan rakenteelle estäen kosteuden kerääntymisen ja mahdollisen homeen muodostumisen. Graphenstone maalit ovat erityisen hyviä valintoja kosteisiin olosuhteisiin, kuten Suomen ilmastoon, koska ne edistävät kosteuden haihtumista maalipinnoilta. Siksi Graphenstonen tuotteet kasvattavat suosiotaan ympäri maailmaa. Englannin pohjoispuolella olosuhteet ovat erittäin rankat, suhteellinen kosteus on suuri, lämpötila alhainen ja suolapitoisuus korkea. Graphenstone on siellä erittäin kovassa suosiossa juurikin ominaisuuksiensa vuoksi.

Graphenstone julkisivumaali hengittävä maali

Seuraavalla kerralla kun lähdet valitsemaan maalia rakenteeseen, jossa olisi hyvä olla hengittävä maali, kannattaa tutustua Graphenstonen tuotteisiin. Autamme mielellämme sinua valitsemaan oikeat maalituotteet juuri sinun projektiisi. Maalit myös helposti verkkokaupastamme shop.ekorakenne.fi

Kommentit